× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Finalisti Tipos extraligy: Strety v play-off a finálové účasti


28.04.2021

Najdôležitejšie boje extraligového diania aktuálnej sezóny už vo štvrtok napíšu svoju prvú kapitolu. Čaká nás súboj o titul medzi lídrom základnej časti Zvolenom a odhodlaným kádrom Popradu. Cesty týchto klubov sa vo vyraďovacích dueloch stretli aj v minulosti. Obe mužstvá už za sebou majú aj pár finálových účastí, no proti sebe ale v tejto fáze ligy doposiaľ nenastúpili, takže to pre nich bude vzájomná premiéra. Poďme si z historického hľadiska priblížiť spomínané počínanie v jednotlivých play-off sériách najvyššej hokejovej súťaže v ére samostatnosti.

 

Strety v play-off

Trikrát v semifinále aj vo štvrťfinále

Po prvý raz v rámci vyraďovacích bojov samostatnej slovenskej extraligy sa proti sebe kluby tohtoročných finalistov postavili v semifinále sezóny 1999/2000. V tom čase sa ešte hralo na tri víťazné duely, ktoré sa skôr podarilo nazbierať zvolenskému mužstvu a v sérii zvíťazilo 3:2. Aj semifinále nasledujúceho ročníka malo rovnaké zloženie, „Rytierom" vtedy stačili na postup len tri zápasy, zvíťazili 3:0 a postúpili do finále. Cesty Stredoslovákov a Podtatrancov sa skrížili aj o rok neskôr, opäť to boli boje o finálovú účasť, no víťaz už potreboval získať štyri výhry. Zvolenčanom sa znova podarilo zdolať svojho súpera  v najkratšom možno čase a pre „kamzíkov“ skončila sezóna bez semifinálového víťazstva. V nasledujúcom ročníku si celky zmerali sily v play-off už tretí rok po sebe, ale tentoraz v rámci štvrťfinálovej série. Pre východniarov bol Zvolen vyraďovacím strašiakom, ktorý im zase nedovolil vyhrať ani jediné stretnutie. Hokejisti spod Pustého hradu totiž vyhrali 4:0 na zápasy. Na ďalšiu sériu týchto mužstiev sa čakalo dvanásť rokov, keď ich spojilo štvrťfinále sezóny 2014/15. Čakanie sa ale oplatilo, pretože to boli duely ako remeň.  O postupujúcom rozhodlo až sedem stretnutí a s výnimkou jedného všetky skončili rozdielom jediného gólu. Trikrát sa šlo do predĺženia, z toho dvakrát sa víťaz hľadal až v samostatných nájazdoch. Túto hokejovú zručnosť museli aktéri predviesť aj v poslednom meraní síl celej série, keď v priebehu súboja nepadol ani jediný presný zásah. Podtatranci konečne prelomili zvolenské kúzlo, v nájazdoch zvíťazili a postúpili ďalej. Po piatykrát boli ich súboje súčasťou play-off o rok neskôr. Výsledky bitiek o postup do semifinále vyzerali ako na horskej dráhe. Prvé dva duely vyhrali „rytieri“ po predĺžení. Následne Popradčania uspeli v pomere 6:5 a vo štvrtom dueli prehrali 1:6. V piatom zápase inkasovali ešte o gól viac, keď ich zvolenský tím zdolal vysoko 7:1. Historicky si teda lepšie počínali Zvolenčania, ktorí vedú na vzájomné vyraďovacie série 5:1.

 

Finálové účasti - šesť zvolenských, dve popradské

Zvolen

Viac z skúseností s vrcholom sezóny je na strane zvolenského kádra. Prvýkrát nakukli tamojší hokejisti do finále v roku 2000, v ktorom podľahli Slovanu 2:3 na zápasy. Zvolenčania boli účastníkom aj nasledujúceho finále, vyzvali v ňom Duklu Trenčín. „Vojakov“ zdolali v pomere 3:1 a okúsili chuť prvého majstrovského titulu v ére samostatnosti. Dlhodobú formu potvrdzovali aj naďalej a nastúpili aj do tretieho finále v rade, kde sa im opäť postavil Slovan a po prehre 2:4 na stretnutia sa titul pod Pustým hradom neobhajoval. Súťažný ročník 2003/04 a Zvolen bol znova súčasťou finálových bojov. Na druhej strane stálo trenčianske mužstvo, ktoré sa napokon tešilo z prvenstva po výhre 4:2 a Stredoslovákom patrili strieborné medaily. Zvolenčania si vo finále striedali len dvoch súperov a rok na to si už tretíkrát vyskúšali najdôležitejšiu sériu proti Bratislavčanom. Protivníkovi z hlavného mesta sa postavili sedemkrát, no prehrali 3:4 a druhý titul na svoje konto nepridali. Zmenili to ale o osem rokov neskôr, keď v triumfovali v súbojoch o zlato 4:1 proti Košiciam.

 

Poprad

„Kamzíci“ si na svoje prvé finále museli počkať až do sezóny 2005/06 a premiéra to bola aj pre ich žilinského súpera. Popradčania už boli krok od titul, keď proti Žiline viedli 3:2 na zápasy. Potom však nasledovali dve prehry, tie znamenali pre Podtatrancov druhé miesto, na ktorom nič nezmenilo ani devätnásť bodov najproduktívnejšieho hráča celého play-off. S neuveriteľnými trinástimi gólmi a šiestimi asistenciami sa ním stal legendárny Arne Kroták. Popradské mužstvo chcelo finálový neúspech napraviť v roku 2011, keď bola hokejová verejnosť svedkom východniarskeho derby. V dueloch s Košicami sa im ale veľmi nedarilo, štyrikrát prehrali v riadnom hracom čase, raz brali výhru po predĺžení. „Oceliarom“  teda podľahli 1:4 a získali druhé klubové striebro.

 

Tohtosezónne duely

V aktuálnom ligovom ročníku sa mužstvá stretli v štyroch prípadoch. Pozornosť púta najmä úvodné a posledné vzájomné meranie síl.  V prvom totiž bolo k videniu až jedenásť presných zásahov a z dominantného víťazstva 9:2 sa tešili Popradčania. Z následných dvoch zápasov získali oba celky po tri body za výhru 3:2. Interes si ale uchmatlo ostatné stretnutie, v ktorom sa protagonisti postarali o desať gólov a šesť z nich bolo zvolenských. Štatistika vzájomných súbojov je vyrovnaná, čo len potvrdzuje, že vo štvrtok sa máme na čo tešiť.

 

6.12. 2020 – HK Poprad 9:2 HKM Zvolen

 

20.12. 2020 –  HKM Zvolen 3:2 HK Poprad

 

5.2. 2021 – HKM Zvolen 2:3 HK Poprad

 

14.3. 2021 – HK Poprad 4:6 HKM Zvolen

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY